Rekrutacja 2018/2019

UWAGA KANDYDACI DO LICEUM!

Od dnia 7 maja 2018 rusza System Rekrutacji Elektronicznej do szkół ponadgimnazjalnych na rok szkolny 2018/2019. Wszystkie informacje znajdziecie na stronie:

www.ketrzyn.edu.com.pl

Zapraszamy na spektakl "Zołzy"

 

W bibliotecznym cyklu PoczytajMy tym razem znalazła się książka poruszająca tematy kulinarno-ekonomiczne :). „Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej” to szczególna książka kucharska. Pomimo, że nie jest to nowość, warto zapoznać się z tym albumem, ze względu na myśl przewodnią, która przyświecała autorom. Zaletą jest też to, że zawiera ponad 100 przepisów oraz wiele praktycznych porad z zakresu ekonomicznego gotowania. Oto niektóre z ważniejszych zasad zawartych w „Ekonomii, gastronomii. Jedz lepiej i wydawaj mniej” :

• Planuj posiłki z wyprzedzeniem

• Kupuj mądrze i oszczędnie

• Nie marnuj jedzenia

• Zapełnij spiżarnię, żeby zawsze mieć w domu składniki posiłku

• Rób dwa lub trzy posiłki z jednego

• Z inwencją zamieniaj resztki w nowe, ekscytujące dania

• Zamrażaj i przechowuj jedzenie, żeby starczyło wam na dłużej

Allegra McEvedy oraz Paul Merret, autorzy książki oraz programu kulinarnego pod tym samym tytułem, radzą także jak skompletować wyposażenie kuchni, aby gotowanie stało się łatwiejsze. Znajdziecie tu także kilka akapitów poświęconych przechowywaniu żywności i planowaniu zakupów oraz przykładowy jadłospis z wykorzystaniem przepisów z książki.

Uwaga: książka nie nadaje się na prezent dla wegetarian :) z uwagi na przewagę przepisów mięsnych. Może jednak stać się motywacją do zmiany nawyków gospodarowania jedzeniem dla osób wszystkożernych, a przytoczone powyżej porady dotyczące zarządzania zakupami są uniwersalne.

http://ulicaekologiczna.pl/zdrowy-tryb-zycia/gastronomia-ekonomia-czyli-jak-jesc-lepiej-i-wydawac-mniej

Bożena Wójcik-Wasilewska

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież